Mamy rekordowego mazurka!
Do przygotowania tradycyjnego, świątecznego mazurka zużytych zostało: ponad 40 kilogramów mąki, 300 jaj, po 15 kilogramów cukru i tłuszczu. Ciasto przełożono marmoladą, udekorowano kajmakiem oraz bakaliami. Pomiary wykazały, że przysmak ma blisko 34 metry długości. To oznacza rekord - kaliski mazurek przeszedł do historii! Wydarzenie obserwowało ponad 400 kaliszan, którzy po oficjalnej prezentacji rekordzisty przystąpili do degustacji.
Ciasto nie powstałoby bez zaangażowania cukierników z kaliskiej PSS Społem. Podziękowania należą się także nauczycielom i uczniom Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara "Rudego". Wczorajszemu wydarzeniu na Głównym Rynku towarzyszył Zespół Ludowy z Kociny, który zaprezentował nawiązujące do Wielkanocy w Wielkopolsce i Ziemi Kaliskiej zwyczaje i obrzędy.
W świątecznym klimacie pozostaniemy do końca tygodnia. W sobotę, o godzinie 13.00, na Głównym Rynku uruchomione zostanie koło młyńskie i karuzela dla najmłodszych. W niedzielę wielkanocną, o godzinie 11.00, na placu przy ratuszu kaliszanie zasiądą do tradycyjnego śniadania.