Świat i Azja na talerzu, czyli festiwal smaków pod basztą

To będzie doskonała okazja, by spróbować tradycyjnych potraw wielu zakątków świata. W najbliższy weekend, pod Basztą "Dorotką", pojawią się stoiska ze specjałami kuchni m.in. dalekowschodniej.

Festiwal Azjatycki to wydarzenie dla miłośników kuchni dalekowschodniej. Na stoiskach pojawią się specjaliści, którzy pozwolą rozsmakować się w kulinarnych tajemnicach m.in. Japonii i Chin. - W trakcie festiwalu będzie można spróbować tradycyjnych azjatyckich potraw takich jak sajgonki, ramen czy pad thai - zachęcają organizatorzy. - W Kaliszu zapachnie trawą cytrynową, imbirem i ostrym chilli. Będzie marynowana rzepa i czarny sezam, domowe curry z chrupiącymi warzywami i świeżą kolendrą, zupa pho i wietnamskie kanapki bahn mi. Nie zabraknie dań kuchni koreańskiej oraz tajskiej, jak i naturalnych azjatyckich słodyczy oraz dodatków związanych z kulturą azjatycką.

Towarzyszący wydarzeniu Festiwal Smaków Świata zabierze uczestników w kulinarną podróż dookoła globu. - Kaliszanie będą mieli okazję spróbować produktów wytwarzanych metodami rzemieślniczymi, według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie - dodają organizatorzy wydarzenia. - Najlepsze dania, przekąski i napoje będą czekać w jednym miejscu. Gwarantujemy, że będzie pysznie!

Na Festiwal Azjatycki w Kaliszu i Festiwal Smaków Świata zapraszamy w najbliższy weekend, od 30 maja do 1 czerwca. Stoiska, zlokalizowane przy Baszcie "Dorotce", pozostaną do dyspozycji uczestników w godzinach 15.00-21.00 (piątek), 12.00-21.00 (sobota) oraz 12.00-18.00 (niedziela).

WKST, fot. Zoshua Colah (unsplash.com)
Wersja do druku
Wersja PDF